ro en

End Polio Now

END POLIO - CRONOLOGIE

1979

Cluburile Rotary dezvoltă un proiect pentru a cumpăra şi a ajuta la livrarea de vaccin polio pentru mai mult de şase milioane de copii din Filipine.

1985

Rotary International lansează PolioPlus, primul şi cel mai mare sprijin din sectorul privat, coordonat la nivel internaţional de o iniţiativă de sanatate publică, cu un angajament iniţial de 120 de milioane de dolari SUA.

1988

Rotarienii strâng 247 milioane dolari SUA pentru PolioPlus, mai mult decât dublul scopul lor de strangere de fonduri de 120 milioane de dolari. Adunarea Mondiala a Sanatatii trece o rezoluție de eradicare a poliomielitei, înfiinţând Initiativa Globală de Eradicare a Polio. Mai mult de 125 de țări sunt endemice polio.

1991

Ultimul caz de poliovirus salbatice din America.

1994

Emisfera de Vest este declarată polio-free.

1995

Rotarieni, lucratori in domeniul sanatatii si voluntari imunizeaza 165 de milioane de copii în China și India, într-o singură săptămână. Rotary lanseaza programul PolioPlus Partners, care să permită Rotarienilor din țările-polio-free de a oferi sprijin financiar pentru colegii lor rotarieni din țările afectate de poliomielita, pentru campanii de imunizare și alte activități de eradicare a poliomielitei.

1996

Numărul de naţiuni declarat polio-free creste la 150. Incidenţa raportată de poliomielita este cu 85% mai mică decât în ​​1988.

1997

Ultimul caz de poliomielita sălbatică apare în Oceanul Pacific (Regiunea de Vest), la o fată de 15 ani, numită Mum Chanty, ce locuia în apropierea Phnom Penh, Cambodgia.

2000

Un record de 550 de milioane de copii - aproape o zecime din populatia lumii - a primit vaccinul polio oral. Regiunea Pacificului de Vest, ce se întinde de la Australia la China, este declarată polio-free.

2003

Fundaţia Rotary strânge 119 milioane dolari SUA de la membrii săi, în cadrul unei campanii de 12 luni. Contribuția totală la eradicarea poliomielitei Rotary depăşeşte 500 milioane dolari. Şase ţări rămân polio-endemice - Afganistan, Egipt, India, Niger, Nigeria, Pakistan.

2004

În Africa, zilele naționale de imunizare, sincronizate in 23 de țări, ajută 80 de milioane de copii, fiind cel mai mare efort coordonat de imunizare din toate timpurile.

2006

Numărul de țări cu poliomielita endemica scade la patru (Afganistan, India, Nigeria, Pakistan), cel mai mic număr din istoria omenirii.

2009

Contribuția totală Rotary la efortul de eradicare se apropie de 800 milioane dolari SUA. În ianuarie Fundația Bill & Melinda Gates promite 355 de milioane de dolari SUA și provoacă Fundaţia Rotarz la o competişie, de a strînge 200 de milioane de dolari SUA, competiţie ce devine cunoscută sub numele de "$200 Million Challenge". Acest anunț va duce la un rezultat combinat de 555 milioane dolari SUA, în sprijinul  Initiativei Globale de Eradicare aPolio.

2011

Rotary colaborează cu celebrităţi şi alte figuri publice importante într-o nouă campanie de sensibilizare a opiniei publice, prin programul  numit "This Close", pentru a pune capăt polio. Ambasadori ai programului includ laureatul Premiului Nobel Desmond Tutu, violonistul Itzhak Perlman, jucătorul de golf Jack Nicklaus, președintele Microsoft, Bill Gates, actorul Jackie Chan, cântăreți Angelique Kidjo și Ziggy Marley (câştigători ai Grammy Award) , și ecologistul Dr. Jane Goodall. Finanţarea Rotary pentru eradicarea poliomielitei depășește 1 miliard dolari.

2012

India depaseste un an întreg fără un caz înregistrat de poliomielita, și este scoasă de pe lista polio endemice. Doar trei țări rămân endemice polio. Rotary depășește obiectivul de 200 de milioane de dolari strângere de fonduri, cu mai mult de cinci luni mai devreme decât era planificat.

2014 - 2015

RotaKids Club Pitesti dezvolta un proiect propriu de colectare fonduri pentru achizitionarea a 100 de vaccinuri, avand susţinerea Rotary Club Pitesti.

  • 60  dolari
    100

    DOZE DE VACCIN POLIO

    La doar 60 de cenți, fiecare vaccin va proteja un copil pentru toată viața.

Poliomielita

Sursa: Wikipedia

Poliomielita, adesea denumită și paralizie infantilă, este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândeşte de la om la om, de obicei pe cale fecal-orală. Termenul derivă din limba greacă poliós(πολιός), însemnând "gri", myelós (µυελός), se referă la "măduva spinării", iar sufixul -itis, denotă inflamaţie.

Aproximativ 90% din infecțiile cu poliovirus cauzând poliomielită sunt asimptomatice, indivizii afectați pot arăta o gamă largă a simptomelor, dacă poliovirusul intră în fluxul sangvin. În aproximativ 1% dintre cazuri virusul pătrunde în sistemul nervos central, infectând și distrugând preferențial neuronii motori, având ca efect slăbiciune musculară și paralizie flască. În funcție de nervii implicați pot să apară diferite tipuri de paralizie. Poliomielita coloanei vertebrale este forma cea mai comună caracterizată prin paralizie asimetrică, care de cele mai multe ori implică picioarele. Poliomielita bulbară are ca efect slăbiciunea mușchilor care sunt inervați de nervi cranieni. Poliomielita Bulbospinală este o combinație de paralizie bulbară și spinală.

Poliomielita a fost recunoscută ca o boală distinctă în 1840 de Jakob Heine. Agentul care o provoacă este poliovirusul, a fost definit în 1908 de Karl Landsteiner. Deși epidemiile majore de poliomielită erau necunoscute până la sfârșitul secolului al 19-lea, poliomielita a devenit una din cele mai temute boli de copilărie al secolului al 20-lea. Epidemiile de poliomielită au mutilat mii de oameni, majoritatea copii mici, boala a cauzat paralizie și moarte în mare parte a istoriei umanității. Poliomielita a existat pentru mii de ani în mod latent ca patogenie endemică până în anii 1880 când în Europa a început o epidemie mare care s-a întins apoi și în Statele Unite ale Americii. Prin 1910, o mare parte a lumii a cunoscut o creștere dramatică a cazurilor de poliomielită și epidemiile frecvente au devenit evenimente regulate, în principal în orașe, în timpul lunilor de vară. Aceste epidemii care au lăsat mii de copii și adulți paralizați a dat un impuls pentru o "Mare Cursă", în vederea dezvoltării unui vaccin pentru poliomielită. Dezvoltat în anii 1950, vaccinurile de poliomielită sunt creditate cu reducerea numărului de cazuri de poliomielită la nivel mondial, de la mai multe sute de mii la aproximativ o mie de cazuri pe an. Eforturile de vaccinare îmbunătățită conduse de către Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF, și Rotary International, ar putea duce la nivel mondial la eradicarea bolii.